Întrebări şi răspunsuri

 

Ce este folia Low-e?

  • Termenul Low-e este prescurtarea cuvântului "Low Emissivity" care în limba română înseamnă emisivitate joasă. Foliile Low-e absorb şi permit trecerea unor cantităţi reduse de căldură. Din acest motiv foliile Low-e re-radiază căldura spre încăperea unde a fost produsă această căldură, dar totodată permit trecerea luminii vizibile.

 

Ce este Emisivitatea?

  • Emisivitatea este un număr proporţional care ne arată că în comparaţie cu un corp negru de aceeaşi temparatură ( care absoarbe întreaga cantitate de radiaţie), la aceeaşi lungime de undă ce valoare are radiaţia suprafeţei unui obiect. Mai simplu, cu căt cifra de emisivitate a unei suprafeţe de sticlă este mai mică, cu atât mai multă energie va fi re-radiată spre interior, cu atât randamentul de izolare va fi mai bun. În cazul foliilor normale reflexive,această valoare este aproape de 0,7 ceea ce înseamnă că 30% este reflectată. Foliile tradiţionale Low-e au o valoare a emisivităţii situată între 0,35-0,40, ceea ce înseamnă un procent de 60 -65%. În cazul foliei LLumar EnerLogic emisivitatea este de 0,07. ceea ce înseamnă un procent de 93%.

 

Ce este radiaţia UV?

  • Radiaţia UV înseamnă lumina ultravioletă, ea dăunează sănătăţii şi joacă un rol important în decolorarea obiectelor. Folia EnerLogic are transmisia radiaţiei UV sub 1%. Mai multe informaţii legate de protecţia UV găsiţi pe pagina www.llumar.ro

 

Ce este valoarea "g"?

  • Valoarea "g" este Factorul Transmisiei Totale de Energie. Componenta energiei solare care trece efectiv prin structura de geam, deci suma transmisiei directe şi energiei absorbite, cedată spre interior. Valoarea "g" este o cifră între 0 şi 1. Cu cât această cifră este mai mică, cu atât mai puţină căldură poate trece prin structura de sticlă. În industria foliilor se foloseşte reciprocul valorii "g" care este Factorul de Reflecţie Totală a Energiei, marcată cu TSER. Aceasta este o valoare procentuală şi cu cît este mai mare, cu atât structura de sticlă oferă o protecţie solară mai ridicată. ATENŢIE! În multe cazuri unii producători utilizează reflecţia infraroşului (IR). Valoarea IR nu se utilizează în industria foliilor deoarece nu există în momentul de faţă un standard de măsurare, astfel valorile diferiţilor producători nu se pot compara. Radiaţiile IR influenţează doar în parte încălzirea, astfel luând în calcul doar valoarea lor putem ajunge la rezultate eronate.

 

Ce este valoarea "U"?

  • Valoarea "U", mai demult valoarea "k" reprezintă factorul de transmisie a căldurii. Acesta ne arată că printr-o suprafaţă de 1m2, la o diferenţă de temperatură de 1grad Kelvin câţi Watt-i de energie sunt transferaţi prin stuctura de sticlă. Cu cât valoarea "U" este mai mică, cu atât structura de sticlă izolează mai bine. O sticlă simplă de 4 mm are o valoare "U" de 5,8 W/m2K. Valoarea "U" are atât standard european cât şi standard american, la ele valorile nu sunt identice, deci trebuie să fim atenţi la compararea lor deoarece unii producători nu specifică acest lucru!!! Pentru a afla valoarea europeană, cea americană trebuie înmulţită cu coeficientul 5,678. Valorile produselor LLumar, implicit şi cea a foliei EnerLogic au fost determinate conform standardului EN 673. Datele de performanţă ale foliilor sunt măsurete în general pe sticle de grosimea de 3-4 mm. Pe aceste sticle foliile tradiţionale Low-e ating valori de 4,5 W/m2K (Folia EnerLogic = 3,38 W/m2K). Deci, dacă o folie are valoarea "U" aproape 1, înseamnă că ea a fost măsurată din start pe o sticlă izolatoare ( geam dublu cu valoarea "U" de 1,1 ) sau este o valoare măsurată conform standardului american, ceea ce conform standardului EN     ( care se foloseşte şi în România ) înseamnă de fapt 5,678.
 

Nu vă sunt clare unele termene ale industriei foliilor? Aici găsiţi răspunsuri la întrebările legate de foliile izolatoare.